Terapia de Grup Balint

Mihály Bálint (1896 – 1970) este iniţiatorul grupurilor care astăzi îi poartă numele precum şi a metodologiei de funcţionare a acestora. Medic maghiar, stabilit în Marea Britanie, este cucerit de Freud şi de curentul psihanalitic. În urma propriei analize şi a studiilor de psihanaliză pe care le urmează, creează începând cu anul 1949 grupurile de suport pentru medici, care îi poartă numele. În 1968 devine preşedintele Societăţii Britanice de Psihanaliză, iar în 1969 este înfiinţată Societatea Britanică Bálint.

Scopul organizării grupurilor Bálint este acela de a-i ajuta pe medicii practicieni să înţeleagă mai bine conţinutul emoţional al relaţiei medic-pacient, sau, altfel spus, în termeni psihologici, să poată recunoaşte stările de refulare, de transfer şi contratransfer ca pe nişte realităţi concrete în relaţia cu pacienţii.

Cazurile prezentate în Grupul Bálint au în centrul lor preocuparea pentru transferul emoţional dintre pacient/ client şi medic/ terapeut şi stările pe care pe care un caz le stârneşte medicului/ terapeutului. Atenţia este centrată aşadar pe relaţia dintre medic şi pacient şi nu pe diagnostic sau pe tratament.

Grup-ţintă: medici, asistenţi, terapeuţi, psihologi, cu extindere către pedagogi, preoţi – acele categorii profesionale care presupun îngrijirea altei persoane.

Specialisti: Ovidiu Popa - Velea, Irina de Hillerin

Aveti o intrebare? Ne puteti contacta la