Program de informare si suport psihologic pentru persoanele care sufera de psoriazis

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica, avand o evolutie imprevizibila in care alterneaza perioadele de remisiune cu recidivele si acutizarile. Cercetarile mai recente arata ca nu este o simpla boala de piele, ci o tulburare sistemica – legata de functionarea sistemului imunitar si cu o posibila componenta genetica – ce se manifesta la nivelul pielii, dar si al unghiilor, mucoaselor, articulatiilor, in formele mai severe.

Desi inca nu i se cunosc foarte clar cauzele, s-a observat ca stresul si anxietatea, ranile cutanate, infectiile sau anumite medicamente constituie factori majori de risc, ce pot declansa sau agrava boala.

Psoriazisul este mai mult decat o maladie fizica, datorita efectelor sale psihosociale. Scriitorul John Updike, care s-a confruntat la randul sau cu aceasta boala, spunea despre psoriazis: „spiritual vorbind, numele bolii este umilire”. Suferinta psihica in acest context inseamna un acut sentiment de rusine, anxietate, sentimentul de a fi respins si stigmatizat, tendinta de izolare, depresie, disperare.

O stare buna de sanatate, pe langa o conditie fizica satisfacatoare, presupune si capacitatea de a avea o viata productiva si placuta, ce nu poate fi activata in absenta unei stari psihice suficient de echilibrate. De aceea, orice tratament medical al psoriazisului ar trebui dublat si de unul psihologic.

Animati de convingerea ca Poate nu-ti poti controla pielea, dar poti invata sa-ti controlezi atitudinea fata de ea, psihoterapeutii clinicii PsyClass ofera tratament psihologic dedicat persoanelor cu psoriazis, sub forma de psihoterapie individuala, de grup si tehnici de reducere a stresului. Insusirea de noi strategii si atitudini fata de propria persoana, boala si lume in general poate usura suferinta emotionala, imbuntatind semnificativ calitatea vietii.