Program DE INTERVENTIE IN OBEZITATE
“Slabeste sub umbrela PsyClass”
Ce este obezitatea?
Obezitatea este o afectiune caracterizata prin cresterea greutatii corporale pe seama tesutului adipos. Se defineste prin cresterea indicelui de masa corporala peste 30 kg/m2 (IMC=greutatea in kg/inaltime la patrat exprimata in metri)
Ce inseamna “copil obez”?
Ca si la adult, la copil, obezitatea se traduce printr-un IMC mai mare pentru varsta respectiva( IMC cu mai mult de 2 deviatii standard sau care depaseste percentila 97)
Care sunt cauzele obezitatii la copil?
Obezitatea la copil este rezultatul unor interactiuni complexe intre factori biologici,economici,sociali, nu doar efectul unei alimentatii defectuoase. De multe ori dragostea parinteasca este convertita in feluri de mancare delicioase si preocuparea constanta pentru alimentatia copilului. Parintii se bucura atunci cand copiii se hranesc bine, au pofte si mai ales ei le pot satisface aceste pofte, in asa fel incat atunci cand greutatea copiilor creste dureaza ceva timp pana cand aceasta sa fie considerata o problema iar in momentul in care problema este constientizata comportamentele alimentare defectuoase sunt deja instalate.
Factorii genetici:
- obezitatea parentala este un factor de risc major pentru obezitatea copilului. Riscul de obezitate infantila este de 75% daca ambii parinti sunt obezi.
- etnia-exista anumite etnii cu predispozitie mai mare pentru excesul ponderal.
- sindroame genetice(mai putin de 5% din toate cazurile)
Factori care depind de perioada perinatala si de perioadele de crestere.
- mediul intrauterin contribuie la obeziatea copilului (atat copiii cu greutate mica la nastere, cat si bebelusii macrosomi,adica cu peste 4 kg la nastere au un risc mai mare de obezitate).
- alimentatia in perioada postnatala este foarte importanta (alaptarea la san este un factor de protectie impotriva obezitatii).
- cresterea accelerata in perioada pubertatii favorizeaza obezitatea, mai ales la fete.
Factorii de mediu:
- aportul caloric exagerat, bogat in alimente inalt procesate, cu adaos important de zahar si grasimi, dar cu putine fibre
- diminuarea activitatii fizice.
Factorii socio-economici
- un nivel socio-economic scazut este un factor de risc pentru obezitate.
Care sunt implicatiile sociale si psihoemotionale ale obezitatii la copil?
Copiii cu obezitate sufera, ca si adultii, din cauza atitudinii de stigmatizare intalnita in diverse situatii. Copiii se pot simti exclusi, izolati, neacceptati, nedreptatiti si chiar batjocoriti din cauza greutatii lor. Copiii sunt mai predispusi la tulburari psihologice variate, mergand de la respect de sine scazut pana la anxietate si depresie. La copil si adolescent,obezitatea este asociata cu performante scolare scazute, comportamente precum consumul de alcool, tutun, comportament sexual prematur, tulburari de comportament alimentar, inactivitate fizica.
Care sunt consecintele pe termen mediu si lung a ignorarii acestei probleme?
Consecintele excesului de greutate la copil sunt aceleasi ca si la adult:
- complicatii metabolice: diabet zaharat tip 2, dislipidemie, hiperuricemie, sindrom metabolic
- complicatii cardiovasculare: hipertensiune arteriala, hipertrofie ventriculara stanga
- tulburari endocrine: tulburari menstruale, pubertate precoce, sindromul ovarelor micropolichistice
- estetice: acnee, hirsutism, modificarea aspectului corporal
- hepatice: ficat gras nonalcoholic
- ortopedice:dureri lombare, tulburari axiale ale membrelor inferioare (genu varum)
- pulmonare: apneea de somn, exacerbarea astmului
- renale: proteinurie
- psiholgice: scaderea stimei de sine, izolare sociala si emotionala
Ce se poate face? In ce consta demersul terapeutic si cum se poate aplica acesta fara a frusta copilul?
Intr-un cadru cald, fara presiunea de a se schimba, de a pierde kilograme sau de a contoriza calorii, copilul e incurajat sa se exprime, verbal si non-verbal, sa se faca vizibil intr-un mod diferit fata de cum functioneaza acasa, la scoala, in mediul lui, altfel decat prin intermediul aspectului lui fizic. Vom aduce in prim plan, in ritmul copilului, viata lui emotionala, dificultatile lui relationale, sociale, dar si resursele lui, starea lui de bine, reusitele lui. Copilul va primi suport si sustinere pentru demersul de pierdere a kilogramelor in plus, care poate fi unul incarcat cu frustrari si tensiune.
De ce este necesara consilierea familiei?
Familia este un sistem complex iar fiecare din membrii acesteia are locul si rolul sau bine determinat. Copilul este o parte a acestui sistem puternic interconectat cu ceilalti membri. Dezvoltarea copilului se face pe baza stimulilor pe care ii primeste de la ceilalti membri ai familiei asa cum el la randul sau ii influenteaza pe ceilalti. Pentru a rezolva o problema a copilului este nevoie sa se apeleze la intreg sistemul familial. Nu copilul este cel „defect” care trebuie adus la doctor si „reparat”, intreg sistemul familial are o problema. O parte importanta in consilierea familiei consta in constientizarea presiunilor diferite pe care le traieste copilul, pe langa cea care ocupa mult spatiu, legata de scaderea in greutate. E bine sa ne uitam impreuna cu familia la aceste presiuni dar si la spatiul care ii ramane liber copilului pentru joaca, pentru a face ceea ce-i place si-i ofera bucurie. De asemenea, este necesar sa intelegem impreuna care sunt factorii din mediul copilului care-i sustin cresterea in greutate sau ii pot bloca procesul de slabire – care este contextul in care se intampla mesele copilului si care sunt modelele de alimentatie ale adultilor din familie?
Cum va putem ajuta noi, echipa PsyClass?
Programul conceput de noi este unul complex, incluzand consult psihiatric pentru excluderea/diagnosticarea unei posibile probleme emotionale, consult de nutritie pentru stabilirea unui regim alimentar corect, sedinte de terapie cu copilul pentru a diminua frustrarea care poate sa apara la aplicarea unui regim alimentar si pentru a rezolva eventualele probleme emotionale care stau in spatele problemei de alimentatie, consilierea familiei pentru a crea un mediu coerent si suportiv pentru rezolvarea problemei de alimentatie.
Cum ne calculam IMC?
Indicele de masa corporala (IMC) = greutatea in kg/inaltime la patrat exprimata in metri
In functie de valoarea IMC se calculeaza gravitatea tulburarii alimentare, astfel:
- Subponderal:18,49 sau mai putin
- Greutate normala: intre 18,50 si 24,99
- Supraponderal: intre 25,00 si 29,99 –
- Obezitate grad I: intre 30,00 si 34,99
- Obezitate grad II: intre 35,00 si 39,99
- Obezitate morbida: 40,00 sau mai mult
Cum am putea sa combatem aparitia obezitatii?
Informatile legate de un stil de viata sanatos mai mult sau mai putin restrictiv se gasesc in toate mediile de informare. Cu totii stim ca ar trebui sa mancam sanatos, cu cat mai putine grasimi si dulciuri si sa facem miscare, sa respectam orarul de somn si sa nu consumam substante care ne-ar putea face rau.
Problema apare atunci cand vine momentul sa facem noi toate aceste lucruri si avem momente de entuziasm in care schimbam tot stilul de viata intr-o zi pentru ca dupa alte 2-3 zile sa revenim furiosi si nemultumiti la stilul de viata anterior.
Din pacate un stil de viata nu se schimba intr-o zi si rezultatele nu apar imediat. Este nevoie de timp, rabdare si suport pentru realizarea acestui obiectiv. Ajutorul unui specialist poate face ca drumul spre un stil de viata sanatos sa fie mai usor, deoarece persoana isi poate identifica limitele, rezistentele si se va simti sustinut si inteles.
Care sunt implicatiile psiho – sociale ale obezitatii?
Intr-o lume in care standardele de frumusete sunt guvernate de fotomodele anorexice notiunea de femeie normoponderala cu forme frumoase este din ce in ce mai discreditata. Tinerele incearca sa-si copieze modelele aflate ele insele intr-o continua lupta pentru imaginea „perfecta”, fara sa se gandeasca vreodata ca o actrita sau o cantareata arata intr-un anume fel pentru ca investeste aproape tot timpul in imaginea sa.
Persoanele „plinute”, care s-ar incadra din punct de vedere medical in grupa celor cu IMC intre 18 si 30 sunt catalogate drept „grase” si „urate”, in timp ce cele care depasesc acest IMC sunt tratate ca adevarate paria.
Aceasta discreditare duce la o scadere dramatica a stimei de sine, ca si cum singurul lucru care defineste persoana respectiva este greutatea, namaicontand inteligenta, talentele, performantele profesionale sau scolare. Poate sa apara retragerea sociala si evitarea acelor activitati care i-ar putea pune in evidenta silueta, cum ar fi mersul in cluburi, la sala de sport, in locuri unde sunt foarte multi oameni despre care persoana crede ca ar putea sa o critice pentru greutatea sa. De asemenea, se schimba stilul de imbracat, persoana apeland la haine largi care sa „ascunda” imperfectiunile siluetei, chiar daca asta poate sa insemne sa se imbrace inadecvat profesiei sau varstei sale. Frustrarea generata de aceste situatii se poate manifesta prin episoade de mancat compulsiv sau interminabile si nenumarate cure de slabire, acestea putand duce la afectarea sanatatii prin castigarea unor kilograme in plus sau prin slabiri bruste si necontrolate care pot dezechilibra intregul organism. De aici pana la o tulburare de comportament alimentar mai este doar un pas.
Odata instalata aceasta problema, care sunt pasii pe care ar fi bine sa ii urmam pentru solutionarea ei?
Primul pas pentru solutionarea acestei probleme il reprezinta acceptarea, iesirea din acea etapa de negare gen „da, sunt gras/a dar asta nu e o problema, e numai pentru ca nu m-am mobilizat cu adevarat pentru a slabi, cand voi dori voi face asta cu usurinta”.
A slabi nu inseamna numai a pierde niste kilograme, ci a face in asa fel incat sa scada riscul ca aceste kilograme sa revina la incetarea regimului prin efectul numit „yo – yo”. Este vorba despre schimbarea modului de alimentatie, a stilului de viata, este vorba despre multa rabdare si perseverenta. Avantajul este ca niste kilograme pierdute in mod controlat in timp au mai putine sanse sa reapara decat cele pierdute in doua-trei zile cu regimuri drastice.
Medicul nutritionist are un rol esential in acest proces, el fiind cel care identifica particularitatile pacientului din punct de vedere nutritional si care adapteaza programul de slabit nevoilor si preferintelor alimentare ale fiecarui pacient.
Psihoterapeutul are rolul de a identifica problemele psihologice aflate in spatele acestor comportamente, de a ajuta la inlaturarea rezistentelor si a oferi suport in momentele dificile.
De asemenea pacientul poate participa la grupuri de terapie impreuna cu persoane care sufera de aceeasi problema, oferindu-si unul altuia suport .
Care sunt consecintele pe termen mediu si lung ale pasivitatii in ceea ce priveste problema obezitatii?
Obezitatea este pentru multi oameni o piedica pe care si-o pun in calea aspiratiilor, o amanare a momentelor placute, a „trairii”vietii de-adevaratelea. De cate ori nu auzim „Cand o sa fiu slaba, o sa...”? Este ca si cum o masina ar porni cu frana de mana trasa, poate sa mearga dar exista riscul ca intreg sistemul sa se strice. Asa este si cu obezitatea. Dincolo de aspectele psihologice extrem de importante, obezitatea poate produce „defectiuni” ale intregului organism. Diabetul zaharat, probleme cardio-vasculare sau dezordini endocrine sunt doar cateva dintre relele pe care le poate genera obezitatea.
Cum va putem ajuta noi, echipa PsyClass?
Este important sa retineti un lucru :NOI CHIAR VA PUTEM AJUTA!
Nu facem minuni, putem insa sa va oferim tot suportul si cunostintele noastre pentru a va recapata greutatea dorita si odata cu ea acele vise la care ati renuntat de mult. Abordarea noastra este interdisciplinara si se bazeaza pe vizite la nutritionist si terapeut si la nevoie si la psihiatru si endocrinolog.