Politica de Confidentialitate

Confidentialitatea este esentiala in buna desfasurare a actului medical in general si a activitatii psihiatrice si psihoterapeutice in special. Confruntandu-ne cu probleme care tin de intimitatea vietii fizice si psihice a pacientului este important sa cream un cadru securizat si confortabil pentru desfasurarea activitatii noastre.

Specialistii Centrului de Psihiatrie si Psihoterapie PsyClass respecta Codul Deontologic al Colegiului Psihologilor din Romania si al Colegiului Medicilor din Romania, precum si Legea sanatatii mintale si protectiei persoanelor cu tulburari psihice.

Conform Codului etic al Federatiei Romane de Psihoterapie si normelor deontologice ale Colegiului Medicilor si Colegiului Psihologilor din Romania, sunt supuse confidentialitatii “toate informatiile care devin cunoscute psihoterapeutului ca urmare a relatiei psihoterapeutice”.

Reguli legate de confidentialitate in Centrul PsyClass:

 • 1. Dreptul la confidentialitate se aplica tuturor persoanelor majore.
 • 2. In cazul minorilor si al celor care, din motive de sanatate mintala, se afla sub tutela, confidentialitatea este partiala. Acest lucru inseamna ca nici una din informatiile privitoare la acestia, capatate in timpul psihoterapiei, nu poate fi dezvaluita unei a treia parti, cu exceptia parintilor sau tutorilor, decat cu acordul scris al acestora din urma.
 • 3. Nu vor fi folosite informatiile cu caracter personal in scopuri comerciale, cu exceptia cazului in care exista in scris acordul pacientului.
 • 4. Stabilirea si confirmarea programarilor: Pot fi folosite sau dezvaluite informatiile cu caracter personal pentru a aminti pacientului, prin intermediul mesajelor telefonice vocale sau scrise, ca are stabilita o programare.
 • 5. Codul etic al Asociatiei Europene de Psihoterapie considera exceptii acele situatii in care exista un pericol, fie pentru persoana aflata in psihoterapie, fie pentru alte persoane. In oricare din aceste cazuri, psihoterapeutul nu numai ca are voie sa incalce confidentialitatea clientului, dar este chiar obligat (din punct de vedere etic, iar in multe state si din punct de vedere legal) sa faca acest lucru. Codul etic al Asociatiei Europene de Psihoterapie nu prevede obligatia de a avertiza.
 • 6. Cazurile in care pot fi folosite sau dezvaluite informatii cu caracter personal sunt:
  • a. Urgente: Putem folosi sau dezvalui informatii cu caracter personal in cazuri de urgenta medicala sau psihiatrica, iar informatiile se refera la ingrijirea pacientului, locatia, starea generala a pacientului. Aceste informatii pot fi dezvaluite pentru a notifica sau pentru a asista in notificarea unui membru al familiei ori a oricarei persoane responsabile de ingrijirea pacientului. In masura in care acest lucru este posibil vom cere acordul pacientului cu privire la dezvaluirea informatiilor cu caracter personal. In conditii de urgenta sau daca pacientul este incapabil sa ia o decizie, starea de constienta fiindu-i alterata, vom apela la decizia noastra profesionala pentru a dezvalui doar acea informatie relevanta pentru ingrijirea pacientului.
  • b. Tratament: Putem folosi informatia legata de starea de sanatate a pacientului doar pentru a oferi servicii profesioniste. In cadrul Centrului PsyClass exista standarde de confidentialitate care limiteaza accesul diferitilor membri ai personalului la informatiile cu caracter personal in functie de atributiile postului. Fiecare membru al personalului nostru semneaza o declaratie de confidentialitate.
  • c. Dezvaluire: Putem dezvalui si/sau impartasi informatiile cu caracter personal cu alti profesionisti din domeniul sanatatii care va ofera tratament si/sau alte servicii conexe. Acesti profesionisti vor avea o politica de confidentialitate asemanatoare. Informatiile cu caracter personal pot fi de asemenea dezvaluite, de comun acord cu pacientul familiei acestuia, prietenilor si/sau altor persoane pe care pacientul alege sa ii implice in ingrijirea sa, acest lucru facandu-se doar cu acordul pacientului.
  • d. Plata: In cazul in care plata pentru serviciile noastre se face prin intermediul unei case/societati de asigurari de sanatate, putem folosi si dezvalui informatii cu caracter personal pentru derularea modalitatii de plata pentru serviciile pe care le oferim. Aceste informatii vor fi procesate de personalul nostru administrativ si pot include companii de asigurari sau alte structuri care sunt implicate in procesul de corespondendenta electronica si/sau de recuperare a sumelor de bani neplatite.
  • e. La solicitarea organelor juridice: Putem folosi sau dezvalui informatiile cu caracter personal cand acest lucru ne este cerut de lege (hotarari judecatoresti sau administrative, somatii sau alte proceduri legale).
  • f. Abuz sau neglijare: Putem folosi informatiile cu caracter personal pentru a le transmite autoritatilor responsabile, in cazul in care consideram ca pacientul este o posibila victima a abuzului, neglijarii sau violentei domestice sau o posibila victima a altor infractiuni. Aceste informatii vor fi dezvaluite doar in masura in care este necesara prevenirea unei amenintari serioase asupra sanatatii sau sigurantei pacientului sau a altor persoane implicate.
  • g. Responsabilitati legate de sanatatea publica: Vom dezvalui informatii cu caracter personal pentru a raporta probleme legate de un produs medicamentos, reactii la medicamente, expunerea la o anumita boala/infectie si pentru a preveni si controla boala, ranirea si/sau dizabilitatea.

Nu este considerata incalcarea confidentialitatii impartasirea unor informatii obtinute in cadrul relatiei psihoterapeutice catre o terta persoana, in scopul unei supervizari (situatie in care exista contract de supervizare care implica un cod etic ce include confidentialitatea), sau catre public, in scopul unei comunicari cu caracter stiintific, atata timp cat medicul/psihologul care face acest lucru s-a asigurat ca a eliminat sau modificat toate acele informatii care ar putea duce la identificarea pacientului. In cazul in care in cadrul acestui demers stiintific sau de supervizare este nevoie ca terapeutul sa dezvaluie mai multe date despre pacient , nu poate face acest lucru decat cu acordul pacientului.

Aveti o intrebare? Ne puteti contacta la