Psihiatrie si Psihiatrii

“De ce sa merg la psihiatru?!” este ceva ce auzim destul de des atunci cand unui amic i s-a recomandat un consult psihiatric. Aceste recomandari starnesc deseori in cel caruia i se adreseaza revolta, un sentiment de jena si teama de a nu fi etichetat de catre ceilalti. Bolile psihice sunt privite ca niste maladii despre care e bine sa nu vorbesti si tratamentele psihiatrice ca niste medicamente ingrozitoare care toate dau dependenta si somnolenta. Total gresit!

Mergem la psihiatru cand avem un moment dificil in viata, cand parca nimic nu merge bine si nu mai vedem “luminita de la capatul tunelului”, mergem la psihiatru cand avem insomnii si anxietati, tristeti nejustificate, idei ciudate si tulburari de concentrare si memorie. Pe scurt, mergem la psihiatru cand simtim sau ne spun cei din jur ca nu mai suntem cum eram inainte de parca ne tot cautam fara a ne putea gasi pe noi insine.

Nu toate problemele cu care vine pacientul la psihiatru necesita tratament medicamentos. Esential intr-un proces terapeutic este sa existe un prim pas de diagnosticare. Putini stiu ca pentru a pune un diagnostic psihiatric este nevoie sa fie indeplinite niste criterii de asociere a simptomelor, intensitate a acestora si durata de timp de la aparitia lor asa cum sunt prevazute in manualele de diagnostic si tratament a tulburarilor psihice. Indeplinirea acestor criterii precum si excluderea unei eventuale probleme somatice duc la definitivarea diagnosticului psihiatric.

Organismul nostru isi datoreaza buna functionare “jocului” hormonilor si mediatorilor chimici. Desi empirica si relativa multa vreme, psihiatria a devenit in ultimele secole o adevarata stiinta, procesele cerebrale devenind explicate si explicand la randul lor afectiunile psihice. Cresterea laturii stiintifice a psihiatriei a dus la descoperirea unor tratamente performante , a unor medicamente din ce in ce mai “tintite” pe anumiti receptori cerebrali. Acest lucru a facut ca efectele secundare ale unor medicamente sa diminueze in intensitate iar efectele curative sa creasca.

Scopul principal al interventiei psihiatrice este readucerea pacientului cat mai aproape de standardele sale obisnuite de functionare existente inainte de declansarea problemelor psihice. Indiferent despre ce afectiune psihica este vorba prezentarea cat mai devreme la medic pentru o diagnosticare corecta si inceperea unui tratament adecvat (farmacologic si/sau psihoterapeutic) reprezinta “punctul cheie” in abordarea tulburarilor psihice.

Echipa PsyClass

Aveti o intrebare? Ne puteti contacta la